AGIR Sibiu

Știri AGIR Sibiu

2023-11-16



Facultatea de Inginerie din cadrul ULBS a participat la concursul „Student Design & Manufacturing Competition” – SDMC 2023, Ediția a III-a

În perioada 16-17.11.2023, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a avut loc concursul „Student Design & Manufacturing Competition” – SDMC 2023. Aflată la ediția a III-a, competiția a reunit 17 echipe de studenți, de la Academia Forțelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu" din Sibiu, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Universitatea din Craiova, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi' din Iași, Universitatea din Oradea, Universitatea Petrol - Gaze din Ploieşti, Universitatea Politehnica Timișoara.
Scopul concursului a fost de a promova creativitatea în procesul de fabricație, furnizând comunității inginerești noi perspective în dezvoltarea conceptuală a produselor și de a crea, dezvolta și menține un forum al studenților, cu scopul popularizării ideilor inovatoare.
În cadrul concursului, ing. Mihai Vesa, student în anul al doilea la specializarea de master Sisteme Mecatronice Avansate de la Facultatea de Inginerie, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a prezentat lucrarea Studiul și proiectarea unui robot autonom de colectare a mingilor de tenis, pentru care a obținut din partea juriului mențiune.

2023-11-03



Participarea studenților de la Facultatea de Inginerie din cadrul ULBS la competiția internațională de robotică Robochallenge 2023

În perioada 3-5 noiembrie 2023, la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, a avut loc a 14-a ediție a competiției internaționale de robotică Robochallenge, la care au participat 224 de echipe de elevi și studenți din 19 țări.
Echipa CyberTech de la Facultatea de Inginerie din cadrul ULBS, formată din 9 studenți de la programele de studiu Mecatronică și Robotică, îndrumați de cadre didactice de la Departamentul Mașini și Echipamente Industriale, a participat la probele Freestyle, Line Follower Turbo, Line Follower Classic, Line Follower Enhanced, Line Follower Kids.
Componenții echipei s-au calificat în faza optimilor de finală la proba Line Follower Classic și au ocupat locul 9 la proba Line Follower Enhanced.
Adresăm felicitări tuturor celor implicați și mulțumim partenerilor și sponsorilor noștri, Continental Automotive Systems și ODU Romania Manufacturing SRL, care au făcut posibilă participarea la acest eveniment.

2023-05-20



Olimpiada Națională de Mecatronică din cadrul manifestării ”Zilele Educației Mecatronice”

Olimpiada Națională de Mecatronică a fost organizată în acest an la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în cadrul manifestării științifice intitulată “Zilele Educației Mecatronice”, ajunsă la cea de-a XI-a ediție. La manifestare au participat studenți și cadre didactice de la specializarea ”Mecatronică” din 9 centre universitare din România: Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea din Oradea, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea Politehnica Timișoara.
Echipele Universității „Lucian Blaga” din Sibiu au obținut rezultate remarcabile la cinci din cele șase secțiuni ale concursului, astfel:
• Locul 1 la secțiunea Sisteme mecatronice industriale – programarea automatelor programabile pentru echipa formată din studenții Ilea Diana Maria, Mareș Octavian Dumitru (anul II Mecatronică), Malene Rareș Mihai (anul III Mecatronică) și Dînsu Cosmin Gabriel (anul I Mecatronică).
• Locurile 1 și 3 la secțiunea Realizări în domeniul mecatronicii - Aplicații Matlab pentru echipa formată din studenții Ștefănescu Elena Andreea (anul I Mecatronică) și Bâlc Emanuel (anul IV Mecatronică).
• Locul 2 la secțiunea Roboți mobili Line-Follower pentru echipa formată din studenții Cîrstea Andrei Călin și Ghișoiu Gabriel (anul II Mecatronică).
• Locul 3 la secțiunea Sisteme mecatronice de zbor fără pilot pentru echipa formată din studenții Vesa Mihai (anul I master Sisteme Mecatronice Avansate) și Bălașa Andrei (anul I Mecatronică).
• Locul 3 respectiv Mențiune la secțiunea Realizări în domeniul mecatronicii pentru Țopa Ionuț Cristian (anul I master Sisteme Mecatronice Avansate) respectiv pentru Morariu Timotei (anul II master Sisteme Mecatronice Avansate).

2023-05-17



Concursul internațional de robotică Eurobot

Concursul internațional de robotică EUROBOT, competiție de robotică adresată tinerilor din întreaga lume, a avut loc în perioada 17-20 mai 2023, în localitatea La Roche-sur-Yon din Franța. La competiție au participat 27 de echipe din: Algeria, Austria, Belgia, Canada, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, România, Serbia, Spania, Taiwan, Tunisia respectiv 80 de echipe din Franța. Echipa CyberTech din cadrul ULBS, formată din studenți de la specializarea Robotică, a ocupat locul 15.
Le mulțumim partenerilor și sponsorilor noștri, Continental Automotive Systems și Marquardt Schaltsysteme S.C.S., care au făcut posibilă participarea la aceste evenimente.

2023-04-26



Olimpiada Națională FANUC WorldSkills - Integrare de roboți industriali

În 26-27 aprilie 2023, la Cluj-Napoca, a avut loc Olimpiada Națională FANUC Worldskills - Integrare de roboți industriali. La olimpiadă au participat patru echipe de studenți de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Politehnica din București.
Cele patru echipe finaliste, alcătuite fiecare din câte doi studenți și un cadru didactic îndrumător, s-au întrecut timp de 2 zile, în patru probe de concurs, desfășurate exclusiv în limba engleză, în a-și demonstra abilitățile și cunoștințele de programare și utilizare a roboților industriali. Concursul, organizat în parteneriat de către FANUC România și Fundația WorldSkills România, are ca obiectiv pe termen lung aprofundarea cunoștințelor, abilităților și experienței practice ale studenților din universitățile tehnice românești în programarea și integrarea roboților industriali în perspectiva dezvoltării unei cariere profesionale într-un domeniu de foarte mare actualitate.
În urma celor două zile de concurs, Cătălin-Marian Orzan și Andrei Urluescu, stundeți în anul III la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu , Facultatea de Inginerie, specializarea Robotică, s-au clasat pe locul III.
„Participarea noastră la Olimpiada Națională WordSkills de Programare a Roboților Industriali FANUC a fost o experiență de neuitat, care ne-a dezvoltat abilitățile de organizare și management și ne-a oferit o viziune mai detaliată și complexă asupra domeniului roboticii industriale. Am fost foarte încântați să participăm la această competiție extraordinară, care ne va ajuta mult în cariera noastră și suntem mândri de faptul că am reușit să ne depășim limitele și să ne concentrăm asupra obiectivelor noastre.”
Cătălin-Marian Orzan și Andrei Urluescu, membrii echipei ULBS

Aflându-se la prima ediție, experții români și organizatorii au primit sprijinul Expertului European în Integrare de Sisteme de Roboți, doamna Karla Kosch, expert britanic de origine română. Doamna Kosch a participat la Olimpiadă în calitate de președinte al juriului.
,,Prima Olimpiada Națională de Integrare de Roboți Industriali desfășurată la Cluj-Napoca a dezvăluit talente din patru mari universități. Munca depusă cu dedicație de echipele de studenți din Cluj, București, Sibiu și Iași a fost cu atât mai evidentă cu cât concursul a fost susținut în limba engleză, un pas îndrăzneț și lăudabil, care aduce România cu un pas mai aproape de competițiile internaționale. Felicitări organizatorilor - FANUC România și WorldSkills România - pentru această inițiativă unica și mult succes la EuroSkills Gdansk în septembrie 2023.”
Karla Kosch, Lector în Inginerie, Northen Regional College, Irlanda de Nord

2023-02-01



Concursul de roboți mobili – powered by Marquardt – Etapa a II-a , ediția a VI-a

În data de 1 martie 2023, începând cu ora 10:00, în holul Facultății de Inginerie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, va avea loc a doua etapă a “Concursului de roboți mobili – powered by Marquardt”, organizat de Departamentul Mașini și Echipamente Industriale. Concursul de roboți mobili urmărește identificarea și premierea celor mai bune echipe studențești de proiectanți și programatori de platforme mobile autonome (roboți mobili).
Echipele se vor întrece pe un traseu cu obstacole (linii întrerupte, sensuri giratorii, intersecții etc.), câștigător fiind robotul care parcurge traseul în timpul cel mai scurt. În cadrul acestei etape este permisă echiparea suplimentară a platformelor cu anumite accesorii necesare identificării obstacolelor de pe trasee.
În campionatul aflat la cea de-a șasea ediție, s-au înscris 40 de echipe, dintre care: 22 din cadrul ULBS – Facultatea de Inginerie, și 18 echipe formate din liceeni de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Sibiu, Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, Școala Națională de Gaz Mediaș, Colegiul Tehnic “August Treboniu Laurean” Agnita, Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea, Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea.
Echipele de studenți ai Facultății de Inginerie sunt formate din peste 90 de studenți de la diferite specializări: Mecatronică, Robotică, Sisteme de Producție Digitale, Calculatoare, Tehnologia Informației, Ingineria Sistemelor Multimedia, Electronică Aplicată, Electromecanică, Tehnologia Construcțiilor de Mașini, Inginerie Economică în Domeniul Mecanic, Mechatronics.
Întregul campionat este sponsorizat de compania Marquardt Schaltsysteme SCS Sibiu, căreia îi mulțumim și pe această cale.
Vă așteptăm să susțineți membrii echipelor în demersul lor de a proiecta și realiza cel mai rapid robot ”line follower”!
Programul etapei a II-a:
8:30 – 10.00 – Antrenamente oficiale pe pista de concurs;
10:00 – 10:15 – Deschiderea oficială a manifestării;
10:15 – 13:15 – Concurs;
13:15 – 13:30 – Festivitatea de premiere.